Skip to content
Cart
Your cart is empty. Go to Shop
Menu

Les- en gespreksmaterialen

Database

Eenvoudig je gesprekken voorbereiden – dat kan met deze omvangrijke database les- en gespreksmaterialen. De categorieën komen overeen met leergebieden in het basisonderwijs. Via de zoekfunctie zoek je zelf naar passende materialen bij eigen gespreksonderwerpen. De leerlijnen van FILOSOFEREN OP SCHOOL zijn gekoppeld aan de lessen in deze database.

Materialen zoeken

Zoek je filosofische vragen en werkvormen bij je eigen thema, gespreksonderwerp of project? Vul je zoekterm in en laat je inspireren!

Categorieën

Database materialen

Jeugdliteratuur en poëzie

Onderzoekende en filosofische vragen bij nieuwe en klassieke kinderboeken, prentenboeken en poëzie. Het verhaal of gedicht en de illustraties geven een gezamenlijk ervaringsmoment. Van daaruit vertrekt de dialoog.

Database materialen

Burgerschap en democratie

Burgerschapsthema’s als gespreksonderwerp, terwijl je tijdens het filosoferen democratische vaardigheden oefent zoals het denken en praten in dialoog, het omgaan met andere meningen en uitstellen van oordelen. 

Database materialen

Wereldoriëntatie

Filosoferen bij wereldoriëntatie of kosmisch onderwijs: verdiepend en abstract denken over de concrete thema’s uit de aardrijkskunde en geschiedenis, natuur en techniek. De lessen sluiten aan bij verschillende thematische lesmethodes en projectonderwijs.

Database materialen

Kunst en cultuur

Kunst en cultuur zijn boeiende gespreksonderwerpen, maar ook het kijken naar kunst en verwoorden wat je daarbij ervaart is een vorm van filosoferen. Kunstenaars dagen ons met hun werk bovendien uit om na te denken over onszelf, de wereld en de kracht van verbeelding.

Database materialen

Lentekriebels

Hoe denken kinderen over liefde, verliefdheid en relaties? Hoe zien zij de verschillen tussen jongens en meisjes? Welke ervaring hebben ze met schaamte, met grenzen en assertiviteit? Door samen te filosoferen maak je ruimte voor verschillende opvattingen en ideeën over dit veelzijdige en spannende onderwerp.

Database materialen

Beter leren filosoferen

In deze categorie staan filosofische kennis en vaardigheden centraal. De leerlingen ontmoeten bekende filosofen en doen ervaringen op in het bedenken van vragen, een onderwerp voorbereiden, zelfstandig filosoferen in kleine groepjes, Socratische gespreksvoering, leren argumenteren, samenvatten en evalueren.

Toegang tot de materialen

 Voor toegang tot de les- en gespreksmaterialen heb je een account nodig.
Er zijn verschillende abonnementen voor scholen en zzp’ers in onderwijs, cultuureducatie, kinderfilosofie en kindercoaching.