Skip to content
Cart
Your cart is empty. Go to Shop
Menu

Studiedagen, trainingen, workshops

Scholingsaanbod

Onderstaand vind je een beschrijving van het scholingsaanbod.
Daarnaast biedt FILOSOFEREN OP SCHOOL begeleiding in de groepen, in de vorm van gastlessen, co-teaching en coaching.
Neem contact op voor actuele prijzen of een offerte op maat. 

Training Filosoferen op school – de basis

Deze basistraining behandelt de uitgangspunten en voorwaarden voor het voeren van een filosofisch gesprek. De houding van de gespreksleider staat daarbij voorop. Vervolgens gaat het om de essentie van de filosofische vraag en het herkennen van oordelen, veronderstellingen en associaties. De praktische werkwijze in de dialoog en de pedagogiek die hoort bij het voeren van een veilig gesprek in de klas komen eveneens aan bod. De deelnemers ervaren zelf hoe het is om een filosofisch gesprek te voeren. Tot slot worden ze wegwijs gemaakt in de diverse les- en gespreksmaterialen op de website.

Training Filosoferen in de klas – verdieping

De training Filosoferen in de klas gaat dieper in op het filosoferen met kinderen in verschillende ontwikkelingsfasen. De rol en houding van de leerkracht als gespreksleider krijgen extra aandacht. Ook de pedagogische kant van het filosoferen in het (passend) onderwijs komt ruimschoots aan bod. De leerkrachten oefenen met het voorbereiden van een filosofisch gesprek aan de hand van het les- en gespreksmateriaal op deze website en met diverse werkvormen. In een oefengesprek nemen de deelnemers om de beurt de rol van gespreksleider op zich.

Trainingen en workshops

Teamtrainingen op maat – continueren

Scholen die het filosoferen een vaste plek hebben gegeven in het onderwijs, kunnen kiezen voor het onderhouden van kennis en vaardigheden in de vorm van een jaarlijkse teamtraining op maat waarin nieuwe teamleden een inhaalslag maken, waarin we oefenen met verschillende werkvormen en de laatste ontwikkelingen in het aanbod en vakgebied bespreken. Te combineren met een jaarlijkse ronde groepsbezoeken.

Individuele online scholing en video-coaching

Individuele leerkrachten die met het filosoferen willen starten en ervaren leerkrachten, kinderfilosofen, kindercoaches en cultuureducatoren die hun praktijk willen verbreden of verdiepen, kunnen gebruik maken van online training en video-coaching. Naast de basiskennis en -vaardigheden kunnen we daarin specifiek ingaan op jouw doelgroep,  praktijkvragen en programma-ontwikkeling. Neem contact op voor een aanbod op maat.

Inspiratieworkshops

FILOSOFEREN OP SCHOOL biedt diverse inspiratieworkshops, zoals de workshop Filosoferen tijdens de KinderboekenweekFilosoferen met Prentenboeken, Filosoferen met kunst en cultuur en Filosoferen en burgerschap. Voor scholen en leerkrachten die nog niet filosoferen biedt zo’n workshop handvatten en inspiratie om de eerste stap te zetten.  Ook geschikt voor bibliotheken en culturele instellingen.